Prejsť na obsah
Finále

Nepremeškajte finále McDonald’s Cup – najlepšieho detského futbalového turnaja

McDonald’s  Cup – to sú skvelé futbalové zápolenia, emócie, radosť z hry a pokriky najlepších. To všetko priniesli  už odohraté školské, okresné a regionálne kolá. Turnaj v tomto školskom roku spojil desaťtisíc detských futbalistov a futbalistky, stovky trénerov a opäť naplnil športoviská na celom Slovensku. Do 24. ročníka sa zapojilo rekordných 1 010 základných škôl. Vyhlasovateľom turnaja je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a odborným garantom sa stal Slovenský futbalový zväz.  McDonald’s Cup 2023 v máji pokračuje krajskými kolami, z ktorých víťazi zabojujú v júni o titul majstra Slovenska.

Najlepší zo 79 okresov sa prebojovali do krajských kôl, ktoré budú prebiehať od 9. do 18. mája v ôsmich krajských mestách Slovenska. Turnajový maratón malých športovcov a športovkýň začína v Bratislave, pokračuje v Banskej Bystrici, Košiciach, Sabinove, Martine, Trenčíne, Nitre a končí v Trnave. Celkovo sa krajských kôl zúčastní 78 školských tímov a  viac ako 780  detí. „Príďte si vychutnať pravú futbalovú atmosféru a pozrite si na vlastné oči výkony malých hviezdnych futbalistov a futbalistiek. Rozhodne sa bude na čo pozerať,“ pozýva všetkých na krajské kolá Róbert Boženík, patrón McDonald’s Cupu a útočník FC Boavista Porto.

Víťazi jednotlivých krajských kôl sa stretnú vo veľkom finále, kde sa bude bojovať o titul majstra Slovenska. Miestenku na finálový turnaj si zabezpečí presne osem víťazných kandidátov. Nových majstrov Slovenska vo futbale základných škôl spoznáme napokon pod Tatrami 6. až 7. júna v Národnom tréningovom centre SFZ v Poprade. „Futbal je hra, no treba na sebe vždy tvrdo makať! Na všetkých futbalových nadšencov čaká počas McDonald’s Cupu plno zážitkov a verím, že aj skvelých výkonov,“ hovorí Mária Korenčiová, patrónka turnaja a brankárka za FC Como Women.

Každý gól pomáha deťom v nemocniciach

Novinkou tohto ročníka je, že hráči a hráčky zapojení  do všetkých kôl  a turnajov prispievajú svojou šikovnosťou v podobe strelených gólov nielen k výsledku zápasov, aj na dobrú vec. „McDonald’s Cup premení každý jeden gól na finančný príspevok pre organizáciu Ronald McDonald House Charities (RMHC)  a malí športovci tak pomôžu aj svojim rovesníkom v detských nemocniciach,“ informuje Lucia Poláčeková z McDonald’s Slovakia a dopĺňa:   „RMHC  pomáha od roku 2003 s renováciami a rekonštrukciami oddelení v detských nemocniciach v rámci celého Slovenska tak, aby najbližší rodinní príslušníci mohli byť pri svojich hospitalizovaných deťoch aj v náročných chvíľach.“

Víťazi uvidia Cristiana Ronalda

Chlapci a dievčatá budú súťažiť o cenné trofeje, medaily, množstvo darčekových predmetov, ale najmä o hlavnú cenu, ktorou je finančný dar 5 000 eur na rozvoj športu vo víťaznej škole. Noví šampióni získajú vstupenky na kvalifikačný zápas na majstrovstvá Európy 2024 Slovensko – Portugalsko, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2023 v Bratislave. Na vlastné oči tak uvidia  legendu svetového futbalu v podobe Cristiana Ronalda.

„Sme veľmi radi, že sa nám v spolupráci so spoločnosťou McDonald’s Slovakia darí prinášať do základných škôl viac futbalu, zážitkov, priateľstiev a športu. Teší nás, že môžeme sledovať šikovných futbalistov a futbalistky rozvíjať svoje schopnosti, zručnosti, a tak formovať novú generáciu slovenskej futbalovej scény. Je pre nás cťou poskytnúť majstrom Slovenska vstupenky na kvalifikačný zápas Slovensko – Portugalsko a dopriať im tak naozajstný zážitok, na ktorý budú spomínať aj počas vlastných tréningov a bude ich to poháňať ďalej vo futbalovej kariére,“ hovorí  Cyril Janoško, koordinátor Grassroots futbalu SFZ.

Historický rekord

Legendárny futbalový turnaj spája a motivuje detské športové talenty už takmer štvrťstoročie. Určený je pre žiakov a žiačky prvého stupňa základných škôl, prináša nové zážitky, priateľstvá a jedinečné futbalové zápolenia. „Tento ročník  McDonald’s Cupu je z dôvodu najvyššieho počtu zapojených škôl naozaj historický a jedinečný. Už teraz sa tešíme na prvotriedne futbalové výkony malých futbalistov a futbalistiek, ktoré nám predvedú v krajských kolách a vo veľkolepom finále.  Máme tiež radosť z toho, že vďaka hojnej účasti škôl bude strelených pravdepodobne aj najviac gólov, ktoré na záver venujeme charite,“ pokračuje Lucia Poláčeková z McDonald’s Slovakia.

O pitný režim futbalových mančaftov sa postará hlavný partner pitného režimu pramenitá voda Rajec, ako na všetkých krajských kolách, tak aj na veľkolepom finále v Poprade. „Rajec so svojím športovým uzáverom je stvorený pre pohyb. Sme dlhodobo partnerom mnohých športových podujatí a veľmi radi podporíme aj McDonald’s Cup, ktorý každý rok privedie k pohybu množstvo deti,“ hovorí Richard Gažo za značku Rajec.

Futbalový krúžok ako tretia hodina telocviku

Motivovať deti k pohybu, posilniť  kondíciu, tímového ducha, koncentráciu, samostatnosť, sebadisciplínu či priateľstvá. Aj o tom je futbalový krúžok Po škole s McDonald’s Cupom, ktorý v aktuálnom školskom roku prebieha na 30 základných školách a prináša deťom dobrovoľnú tretiu hodinu telocviku

Projekt zaujal aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré ho vníma ako jeden z formátov napĺňajúci pripravovanú koncepciu Aktívnej školy. Futbalový krúžok je voľnočasová športová aktivita po vyučovaní. Rozširuje možnosti pravidelnej pohybovej aktivity detí na prvom stupni základných škôl a to priamo na športoviskách základných škôl pod dohľadom trénera s platnou licenciou Slovenského futbalového zväzu.

Od roku 2022 sa do krúžkov zapojilo už 60 škôl a takmer 1 000 detí vo veku 8-11 rokov. Doposiaľ prebehlo 810 tréningov a viac ako 500 reportov z voľnočasovej aktivity, ktoré tréneri uverejňujú pravidelne na webovej stránke Po škole s McDonald’s Cupom.

Futbalová zábava pred reštauráciami

Na milovníkov aktívneho pohybu a futbalu sú pripravené tento rok aj dve špeciálne pozvánkové akcie na krajské kolá a finále pri dvoch McDonald’s reštauráciách, a to  7. mája v bratislavskom Lamači a 14. mája v Martine. Nezáleží na tom, či máte skúsenosti s hraním futbalu, zastavte sa a vyskúšajte si zábavný minifutbal vo footboxe. Dozviete sa, kde najbližšie môžete prísť povzbudiť malých futbalistov a futbalistky v tomto ročníku McDonald’s Cup.

McDonald’s Cup 2023 – KRAJSKÉ KOLÁ:

Bratislava – 8 tímov  – 9. 5. 2023, štadión NŠK 1922 Bratislava

Banská Bystrica –  13 tímov – 10. 5. 2023, futbalové ihrisko – Radvaň

Košice – 11 tímov – 11 . 5. 2023, Športový areál Galaktik

Sabinov – 12 tímov – 12. 5. 2023, štadión MFK Slovan Sabinov

Martin – 11 tímov –  15. 5. 2023, Športový areál PLTNÍKY

Trenčín – 9 tímov – 16. 5. 2023, Futbalový štadión Trenčín – Záblatie

Nitra – 7 tímov –  17. 5. 2023, FC Nitra – hlavné ihrisko

Trnava –  7 tímov –  18. 5. 2023, štadión FK Lokomotíva

FINÁLE – MAJSTROVSTVÁ SLOVENSKA – 6.6. – 7.6.2023, Národné tréningové centrum SFZ, Poprad

Podobné novinky

Martin, 6. máj 2024 Keď poviete futbalový turnaj detí, väčšine fanúšikov sa vybaví McDonald’s Cup. Najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku. Za 25 rokov si tento legendárny turnaj zahralo viac ako 250-tisíc chlapcov a dievčat, ktorí vytvorili 36-tisíc tímov. Priam neuveriteľné čísla! Na organizácii sa za štvrťstoročie podieľalo viac ako 100-tisíc organizátorov, ktorí tento raz … Continued

Maratón Krajských kôl odštartoval v Martine už 6. mája 2024 v Športovom areáli Pltníky. Postupne ho budú hostiť mestá Košice, Poprad, Banská Bystrica, Nitra, Považská Bystrica, Jaslovské Bohunice a Dunajská Lužná. Na jednotlivé Krajské kolá prídu osobne futbalové hviezdy z daného kraja a tiež ambasádori 25. ročníka McDonald’s Cup SMILO, Kopačkovo, Peter Herstek s ktorými si bude môcť … Continued

Maratón Krajských kôl odštartuje v Martine už 6. mája 2024 v Športovom areáli Pltníky , postupne ho budú hostiť mestá Košice, Poprad, Banská Bystrica, Nitra, Považská Bystrica, Jaslovské Bohunice a Dunajská Lužná. Na jednotlivé Krajské kolá prídu osobne futbalové hviezdy z daného kraja a tiež ambasádori 25. ročníka McDonald’s Cup SMILO, Kopačkovo, Peter Herstek s ktorými si bude … Continued

Sleduj atmosféru turnaja na Instagrame